top of page
  • katjagrcic

Zašto sam istupila iz članstva strukovne udruge SPID - Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela

Updated: Apr 24


U subotu 6. travnja 2024. istupila sam iz članstva udruge SPID kojoj sam 6. studenog 2021. godine prijavila zlouporabu položaja i moći te kršenje radničkih i autorskih prava primarno od strane tadašnje ravnateljice drame Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Marine Vujčić, koja me angažirana na projektu, te koja me s njega na kraju i potjerala (riječ "optustila" ovdje ne upotrebljavam jer ona podrazumijeva utemeljeni raskid poslovne suradnje, u skladu s ugovorom i uz isplatu naknade za do tada obavljeni rad - ništa od toga ovdje nije bio slučaj, ugovor mi nije bio dostavljen ni nakon mjesec i pol dana rada na dramatizaciji, niti nakon tri dana rada na probama, pa zato koristim glagol "potjerala"). Prilažem preslik dokumenta kojeg sam tada poslala na službenu mail adresu udruge SPID.


kršenje autorskih prava_HNK Split 2021.
.pdf
Download PDF • 780KB

Ovo je odgovor koji sam tada dobila od udruge:

____________________________________________________________________________________________

Draga Katja, 

UO SPID-a razmotrio je kakav oblik zaštite možemo ponuditi kao strukovna udruga. Prije svega, žao nam je da si se morala suočiti s takvim procesom i nepoštivanjem osnovnih radnih i autorskih prava i kršenjem profesionalne etike. 

Međutim, Odbor za zaštitu autorskih prava nije nadležan da se bavi individualnim slučajevima članova, već za javno savjetovanje i zagovaranje, tako da što se tiče kršenja tvojih autorskih prava, oni nažalost nisu meritorni za takva pitanja. U opisu slučaja rekla si da si angažirala odvjetnika pa se nadamo da će ti on na temelju svih dokaza koje imaš (mail prepiske, dovršena adaptacija) moći složiti tužbu prema kojoj tražiš isplatu honorara. 

Honorar koji su ti ponudili definitivno je prenizak, ali SPIDov cjenik je samo smjernica članovima za pregovaranje, a ne obavezujući dokument jer mi kao strukovna udruga nažalost nemamo takav pravni status. Ono što možemo jest poslati dopis HNK-u Split s apelom da ti što žurnije izrade ugovor i isplate honorar, te upozoriti da je ponuđeni iznos prenizak za količinu rada koji si uložila u projekt, kao dopunu odvjetničkoj tužbi ako ju pripremaš. 

Srdačan pozdrav,

Nina Gojić

tajnica udruge & članica UO

___________________________________________________________________________________________


Mail od dvije rečenice koji je SPID nakon ovoga uputio na HNK Split nije imao nikakvog efekta. Predsudska nagodba postignuta je isključivo zahvaljujući trudu i angažmanu mog odvjetnika, te mom vlastitom, i to tek krajem prosinca 2021, nakon ukupno tri mjeseca otkad sam potjerana iz projekta, pri čemu sam prvih mjesec dana cijelu stvar pokušavala razriješiti sama, a preostala dva uz pomoć odvjetnika.


Marina Vujčić je dala javni otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 19.04.2022. To su prenijeli svi mediji u Hrvatskoj, a ona je zbog te geste dobila gotovo herojski status, te još više moći i vidljivosti. Zanimljivo je da se na taj javni istup odlučila baš u vrijeme zahuktale političke kampanje za splitskog gradonačelnika. Danas također uživa ne samo rukovodeću funkciju u jednoj kulturnoj instituciji, već i čitav niz kazališnih angažmana, sudjelovanja u kazališnim vijećima itd. Povodom spomenutog davanja otkaza u Večernjem listu, nikad zapravo elaboriranog, plasiran je naslov "Ovaj posao se kosi s mojim moralnim načelima". Izgleda da se isplata honorara vanjskoj suradnici nije kosila s istima.


Misleći da dotična više ne radi u navedenoj instituciji u svibnju 2022. se samoinicijativno javljam redatelju Paolu Magelliju kojeg tražim redateljsku asistenturu na komadu Lizistrata koji će se postavljati na nadolazećem Splitskom ljetu. Nalazim se na intervjuu s njim u Zagrebu, te on po završetku istog (ispred mene) potvrdno odlučuje o mom budućem sudjelovanju na projektu, te kreće telefonski obavijestiti - Marinu Vujčić. Ostala sam nemalo zatečena kad sam shvatila da se iza spektakularnog "otkaza zbog moralnih načela" krije tek prebačaj dotične na poziciju vanjske suradnice HNK Split i to u nejasnom svojstvu "trećeg oka" na toj produkciji, ali oka koje je očito i na toj fantomskoj poziciji dovoljno utjecajno da odlučuje o suradnicima na projektu.


Suradnja mi je potom otkazana. Redatelj Paolo Magelli obavijestio me da se mom volonterskom sudjelovanju na projektu protivi intendant, no kada sam tadašnjem intendantu Srećku Šestanu uputila mail tražeći da mi potvrdi te navode, on ih je pismeno opovrgnuo.


Od završetka studija dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine nisam imala niti jedan angažman kao dramaturginja na dramskom projektu, te nisam mogla dobiti niti jednu (čak ni volontersku) funkciju asistentice redatelja (bez obzira na priznanja, iskustvo, tri diplome, godine rada u srodnim strukama - pedagoškoj, prevoditeljskoj, kulturnoj, te statusu samostalne umjetnice - književnice). Glavni razlog mog istupanja iz SPID-a jest činjenica da je Marina Vujčić na kraju primljena u članstvo te udruge. Kada se to dogodilo, ne znam - no prije nekoliko dana je postalo javno kada je na Facebook profilu SPID-a Vujčić službeno nazvana "našom članicom" te joj se čestitalo na osvojenom Malom Maruliću. Možda je u članstvo primljena u mandatu trenutne predsjednice SPID-a, Ivane Vuković, koja je upravo dok je Marina Vujčić bila na funkciji ravnateljice drame HNK Split tamo doživjela svoju prvu veliku dramsku premijeru (predstava 55. kvadrata). A možda se dogodilo već prije, dok je udrugom presjedala Jasna Žmak. Ne znam. Nije ni važno. Važno je da je riječ o udruzi čija je mailing lista zaključana, inače ovaj sadržaj ne bih dizala na svoj blog, već bih ga izravno proslijedila članstvu. Kako mi je to bilo onemogućeno 2021. a isto vrijedi i danas, ovo vidim kao jedini način da iskomuniciram cijelu situaciju s koleg(ic)ama iz (nekadašnje) struke.


Za one koji se pitaju zašto o svemu progovaram tek sada - zato što ovu gestu SPID-a smatram krajnje nekolegijalnom i nesolidarnom, a puna su im usta (vrlo selektivne) kolegijalnosti i solidarnosti, zato što sam se prije dvije i pol godine još uvijek nadala radu u teatru pa sam mislila da mi je bolje šutjeti o svemu, zato što sam egzistencijalno i emocionalno nakon tog iskustva bila toliko loše da nisam imala kapaciteta za javni istup. Sada to činim iz jednog jedinog razloga - jer osjećam da dugujem sebi ono što sam toliko htjela, trebala i očekivala od drugih.


Katja Grcić


Zagreb, 8. travnja 2024.


Comments


bottom of page